Houtsoorten

Stefan’s Timmerwerken werkt vooral met Geïmpregneerd vuren, Douglas en appelhout.
Tevens kunnen wij ook werken met hardhout of steigerplanken. Vraag naar de mogelijkheden.

Hieronder vindt u meer informatie over de houtsoorten en kleurmogelijkheden.

Appelhout
Appelhout is afkomstig van de door fruitboeren gebruikte kisten voor het opslaan van hun fruit (appels of peren). De kisten zijn gemaakt van onbehandeld vuren hout. Het appelhout is te verfraaien door het te behandelen met een White wash of Grey wash. De onbehandelde planken verschillen ook in kleur. Zo zijn er bruintinten (donker en licht) en grijstinten (donker en licht).
Hieronder ziet u het verschil tussen Grey Wash (links), White Wash (midden) en onbehandeld (rechts).

20141213_100436

 

Douglas
Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Na loop van tijd zal het hout verkleuren naar een blauw grijze tint. Om dit te verkomen is douglas hout prima te behandelen met een beits . Douglas hout is prima te gebruiken voor buiten (ook voor bijvoorbeeld een pergola of tuinhuisje) of voor binnen.
Levensduur 10-15 jaar (onbehandeld)

Hier ziet u het verschil tussen appelhout (links) en Douglas hout (rechts)

20141213_155020

 

Geïmpregneerd vuren
Door naaldhout onder hoge druk te impregneren wordt het geschikt voor gebruik bij buitentoepassingen. Vroeger werd dit impregneren gedaan met zogenaamde wolmanzouten, vandaar dat ook vaak gesproken wordt van gewolmaniseerd hout. Geïmpregneerd vuren zal na loop van tijd een grijze tint gaan krijgen, om dit tegen te gaan is het hout te behandelen met een beits of te behandelen met Grey wash of white wash. Levensduur 10-15 jaar ( door het product te behandelen verlengt u de levensduur)

bouwhout-noord-europees-geschaafd-niet-geimpregneerd-vurenhout

 

 


Kleurmogelijkheden
Hieronder vindt u een overzicht van kleurmogelijkheden voor appelhout en Douglas.

Appelhout:
20150526_192146

Douglas:
20150526_192225